dowód
K1: | | a | | a | |
Jeżeli a,b,x ∊ N i ( |
| )2 = x to udowodnij, że |
| ∊ N. |
| | b | | b | |
Ja robię :
a
2=x*b
2
więc, x|a
2 −> x|a
a=xk
(xk)
2=x*b
2
x*k
2=b
2
więc, x|b
2 −> x|b
i ... nie wiem co dalej
23 paź 20:53
Adamm: weźmy a=a'*NWD(a, b)
b=b'*NWD(a, b)
wtedy NWD(a', b') = 1
teraz wykazać musimy że b'=1
23 paź 20:58
K1: | | a' | |
no dobra, b'=1 ponieważ, NWD (a',b') = 1 i |
| 2 = x gdzie (x∊N), więc jeżeli |
| | b' | |
| | a' | |
|
| 2 byłoby liczbą wymierną to jej kwadrat nie równałby się liczbie naturalnej. więc b' |
| | b' | |
musi równać się 1, z tego wynika, że a'
2=x i jak teraz udowodnić, że a ∊ N ?jak wiemy, że a
2
∊ N
23 paź 21:42
Adamm: masz z tezy
23 paź 21:47
Adamm: | a | | a' | |
| = |
| =a'∊ℕ ponieważ a∊ℕ |
| b | | b' | |
23 paź 21:50
K1: aa, no tak, dziękuję bardzo
23 paź 21:55
K1: kurde, do pełni rozwiązania brakuje mi jeszcze wykazać, że b'=1 , próbuję to zrobić, że
udowodnię,dzieląc liczby na dwie grupy,:
1)liczb naturalnych, i liczba naturalna do kwadratu daje liczbę naturalną
2)liczba wymierna, większa od 0, nie naturalna do kwadratu daje liczbę wymierną
wydaje się to być dosyć trywialne, ale ... chciałbym to udowodnić i nie wiem jak
23 paź 22:30