matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
xc70:
Suma nieskończonego ciągu geometrycznego o początkowych wyrazach 3, −2, ... jest równa?
23 paź 20:52
Adamm:
a
1
=3 a
2
=−2
2
q=−
3
|q|<1
1
9
S=3*
=
2
1+
3
5
23 paź 20:53
5-latek:
a
1
S=
licz
1−q
23 paź 20:54