Zbieżność ciągu
znajomy01: Wykaż zbieżność ciągu:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n+1 | | n+2 | | n+n | |
23 paź 20:43
Adamm: a
n+1−a
n>0
ciąg jest rosnący i ograniczony, dlatego zbieżny
23 paź 20:50
znajomy01: a dlaczego jest rosnący?
23 paź 21:02
Adamm: an+1−an>0
23 paź 21:03
znajomy01: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a ciąg an = |
| + |
| + ... + |
| ? |
| | 12 | | 22 | | n2 | |
23 paź 21:11
Adamm: a
n+1−a
n>0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
0<an≤1+ |
| + |
| +...+ |
| <2 |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
ciąg jest rosnący i ograniczony z góry, stąd zbieżny
23 paź 21:14
Adamm: stój, jeszcze raz
23 paź 21:15
Adamm: znasz kryterium całkowe?
23 paź 21:16
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫1∞ |
| dx = lim(n→∞)[− |
| ]1n = lim(n→∞) − |
| +1 = 1 |
| | x2 | | x | | n | |
z kryterium całkowego a
n jest zbieżny
23 paź 21:21
znajomy01: czegoś nie rozumiem.. n jest w mianowniku no to jak mianownik się zwiększa to jest coraz
mniej.. to an nie jest czasem większe od an+1 i nie jest to ciąg malejący?
23 paź 21:24
Adamm: nie, to ciągu an dodajesz liczbę dodatnią wraz z większym n, więc jest rosnący
23 paź 21:26
znajomy01: o takie coś chodzi?
23 paź 21:39
znajomy01: //dla 1 ciągu
23 paź 21:40
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
dla pierwszego ciągu masz an+1−an= |
| + |
| − |
| = |
| | 2n+1 | | 2n+2 | | n+1 | |
23 paź 21:42
jc: granica = ln 2
23 paź 21:53
znajomy01: | | 1 | | 1 | | 1 | |
wracając na moment, to ciąg an = |
| + |
| + ... + |
| jest rosnący i |
| | n+1 | | n+2 | | n+n | |
0≤a
n≤2?
25 paź 16:12
Adamm: tak
25 paź 16:21