mnożenie i dzielenie wyrażeń wymiernych
juli: wyznacz dziedzinę fuznkcji g i g oraz funkcji h(x) = f(x) * g(x)
f(x) = 6x−5x3−4x g={5x−6}{x3− 4x2 + 4x}
23 paź 20:08
juli: pomże ktoś?
23 paź 20:15
5-latek: Zapisz to porzadnie
Ulamki pisz uzywac U zamiast u
23 paź 20:17
juli: | | 6x−5 | | 5x−6 | |
f(x)= |
| g(x)= |
| |
| | x3−4x | | x3−4x2+4x | |
23 paź 20:21
zef: Df(x): (x3−4x)≠0 ⇔ x(x2−4)≠0 ⇔ x≠0 i x≠2 i x≠−2
Dg(x): x3−4x2+4x≠0 x(x2−4x+4)≠0 x[(x−2)2]≠0 ⇒ x≠0 i x≠2
D g(x) i f(x) : x≠0 i x≠2 i x≠−2
23 paź 20:23
Adamm: x3−4x≠0
x(x−2)(x+2)≠0
Df=(−∞;−2)∪(−2;0)∪(0;2)∪(2;∞)
x3−4x2+4x≠0
x(x−2)2≠0
Dg=(−∞;0)∪(0;2)∪(2;∞)
Dh=Df∩Dg=(−∞;−2)∪(−2;0)∪(0;2)∪(2;∞)
23 paź 20:24
juli: | | 5x2−2x+4 | | 3x2−2x+5 | |
f(x)= |
| g(x) |
| |
| | x3−2x2−x+2 | | x2+x−2 | |
23 paź 20:24
zef: Kolejne licz tak jak już pokazaliśmy.
23 paź 20:25
5-latek: Mianownik musi byc rozny od zera
x3−4x≠0
x(x2−4) ≠0
x(x+2)(x−2) ≠0 to x≠0 i x≠−2 i x≠2
x3−4x2+4x≠0
x(x2−4x+4)≠0
x(x−2)2≠0
dokoncz
23 paź 20:27