Iloczyn wektorów
Hubert: Iloczyn wektorów
Hubert: Witam Oblicz iloczyn 3 wektorów :
a(3i+4k)
b(−2j−k)
c(i+2j)
a) a*(bxc)
i
b)x(bxc)
23 paź 19:35
Hubert: w a wyszło mi:
(2i+4k)*[(−2j−k)(i+2j)]=
=(2i+4k)*[−2i+2k−j+2k+2i−oj]=
=(3i+4k)(−j+2k) =8
Prosiłbym o sprawdzenie i pokazanie błędów
23 paź 19:38
Adamm: co znaczy iloczyn wektorów? nie ma czegoś takiego, jest iloczyn wektorowy ale nie dla
wektorów na płaszczyźnie
23 paź 19:43
Adamm: nieważne, nie spojrzałem dokładnie
23 paź 19:44
Adamm: dobrze to przepisałeś? wektor a to w końcu jest 3i+4k czy 2i+4k
23 paź 19:46
Hubert: 3i
23 paź 19:47
Hubert: Mógłbyś to sprawdzić?
23 paź 19:53
Adamm: bxc = <2; −1; 2>, gdzieś masz błąd
a) a*(bxc) = 6+8=14
23 paź 19:54
Hubert: a mógłbyś rozpisać bxc krok po kroku?
23 paź 19:56
Adamm: b) ax(bxc) = <4; 2; −3>
23 paź 19:56
Hubert: bxc wyszło mi <−2,−1,−2>
23 paź 20:00
Adamm: bxc = i*(−2)*0+j*(−1)*1+k*0*2−(i*(−1)*2+j*0*1+k*(−2)*1)=2i−j+2k=<2; −1; 2>
23 paź 20:00
Hubert: sorki <−2 , 1 , −2>
23 paź 20:00
Hubert: A iliczysz to z macierzy?
23 paź 20:01
Hubert:
i j k
0 −2 −1
1 2 1
i j k
0 −2 −1
23 paź 20:02
Adamm: tak
23 paź 20:02
Adamm: c=<1; 2; 1>

napisałeś że c=<1; 2; 0>
23 paź 20:03
Hubert: Kurcze juz wiem o co chodzi pomyliłem znaki w macierzach. Dzięki za pomoc
23 paź 20:03
Hubert: Wszystko przez program nauczania na matematyce nie mieliśmy macierzy a potrzebujemy ich na
fizyce
23 paź 20:04
Hubert: Jeszcze raz dzięki
23 paź 20:04