Wykaż z definicji granicy
Patryk: Proszę o pomoc w pokazaniu z definicji istnienie granicy.
limn→∞ (−1)nn = 0
Założenia z definicji: (limn→∞ an = g)
Dla dowolnego ε>0 istnieje n0 ∊ N taki, że
dla każdego n>n0 spełniona jest nierówność |an − g| < ε
23 paź 19:34
Adamm: | | (−1)n | | 1 | | 1 | |
| |
| −0|<ε ⇔ |
| <ε ⇔ |
| <n |
| | n | | n | | ε | |
weźmy takie N∊ℕ że
zgodnie z aksjomatem Archimedesa istnieje takie n że N<n
23 paź 19:39
Hilbert: Weźmy dowolne ε>0 i rozważmy nierówność |an−g|<ε, gdzie an=(−1)n/n oraz g=0. Stąd 1/n<ε, co
jest równoważnie n>1/ε. Zatem przyjmując n0=min{k∊ℕ: k≤1/ε}, otrzymujemy, że dla n>n0
nierówność |an−g|<∊ jest spełniona, czyli ciąg an jest zbieżny.
23 paź 19:47
Hilbert: Nie min, a max.
23 paź 19:49
Patryk: Dziękuję za pomoc
23 paź 21:07