zbiór zamknięty
K1: Pokaż, że zbióe liczb wymiernych jest zamknięty na dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie
przez liczbę różną od 0.
ktoś wytłumaczy najpierw co to znaczy, że zbior jest zamknięty?
23 paź 19:26
Adamm: że dodawanie liczb wymiernych etc. daje liczbą wymierną
23 paź 19:27
K1: można to zrobić tak, że dla dodawania ? :
| | p | | k | |
a= |
| , b= |
| , gdzie p,q,k,l ∊ Z |
| | q | | l | |
pl +qk=x
ql=y
gdzie x,y ∊Z bo, p,q,k,l ∊ Z , a mnożenie dwóch liczb całkowitych daję liczbę całkowitą (i
tutaj mam problem, bo nie wiem czy nie muszę najpierw udowodnić, że ten zbiór jest zamknięty
na mnożenie, co myślisz ?)
| | x | |
−> a+b= |
| , a więc jest to liczba wymierna [c.k.d] |
| | y | |
23 paź 19:36
Adamm: nie no, używasz tego że zbiór liczb całkowitych jest zamknięty na mnożenie a nie wymiernych,
więc powinno być ok
23 paź 19:41
K1: Ok, w sumie racja

od rana robię zadanka i już mam lekko zmęczony mózg i czasami przegapiam
coś >.< . Dziękuję za pomoc
23 paź 19:43