matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Karola:
Oblicz równanie
(x−5)
3
=1
√
(x−5)
2
23 paź 19:20
Adamm:
x≠5
(x−5)
3
=1
|x−5|
|x−5|(x−5)=1 1. x>5 (x−5)
2
−1=0 (x−6)(x−4)=0 x=6 lub x=4 x=6 2. x<5 (x−5)
2
+1=0 x∊∅ odp. x=6
23 paź 19:23
5-latek:
Metoda anlizy starozytnych
(x−5)
3
=1
|x−5|
(x−5)
3
= |x−5| (do potegi drugiej i licz Na koncu nie zapomnij sprawdzic rozwiazania
23 paź 19:25