3 | 3 | 3 | ||||
an= | + | +...+ | ||||
3+1! | 32 +3! | 3n +n! |
3 | 3 | 3 | ||||
an= | + | +...+ | ||||
3+1! | 32 +3! | 3n +n! |
3 | 3 | 3 | ||||
an+1= | + | +...+ | ||||
3+1! | 32 +3! | 3n+1 +(n+1)! |
3 | ||
an+1 −an= | ||
3n+1 +(n+1)! |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
0<an≤3*( | + | + | +...+ | ) gdzie prawa strona jest ciagiem | ||||
3 | 32 | 33 | 3n |
1 | ||
ograniczenie 3*( | +... gdzie sie podziały te silnie itd. | |
3 |
3 | ||
ciąg jest rosnący, to sam pokazałeś ponieważ | >0 | |
3n+1+(n+1)! |
3 | 3 | |||
popatrz się teraz na szereg an, mamy wyrazy typu | ≤ | zgadzasz się? | ||
3n+n! | 3n |
3 | ||
więc sumując, mamy szereg geometryczny z prawej, zbieżny do | , więc ciąg | |
2 |
3 | ||
an jest ograniczony z góry przez | , fakt że jest rosnący oraz ograniczony wystarcza | |
2 |
3 | ||
ok chyba rozumiem, może poza tym jak doszedłeś do tego że jest ograniczony przez | ||
2 |
1 | ||
obliczyłem ∑n=0∞ | ||
3n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |