Rozwiązać równanie
asdf: Nie wiem czemu, ale mam mały problem z tymi trzema równaniami.
a) 5x − 53−x = 20 wygląda na proste, ale nie wiem jak sie za nie zabrać
b) 49x + 6*7x + 5 = 0 dotarłem do pierwiastków, ale nie wiem co zrobić z 7x = 5
c) 4x − 4*10x + 4*25x = 0
23 paź 18:26
5-latek: 7x=5
log77x= log75 to x= log75
23 paź 18:29
asdf: W pierwszym przykladzie −x również ma być w potędze tej piątki.
23 paź 18:30
5-latek: | | 53 | | 125 | | 1 | |
Zauwaz ze 53−x= |
| = |
| = 125* |
| |
| | 5x | | 5x | | 5x | |
23 paź 18:33
5-latek: 5
x=t i t>0
dalej juz samemu
23 paź 18:35
piotr: 5x−125*5−x−20=0
52x−20*5x−125=0
Δ=900
5x = (−20−30)/2<0 ⇒ x∊∅
5x = (−20+30)/2 =5 ⇒ x=1
23 paź 18:37
piotr: c)4x − 4*10x + 4*25x = 0 / /10x
(2/5)x −4 +4*(2/5)−x=0
(2/5)2x − 4(2/5)x+4=0
((2/5)x−2)2=0
(2/5)x=2 ⇒ x =log2/log(2/5)
23 paź 18:46
asdf: Dzięki
23 paź 18:46
piotr: c) x ≈ −0.75647
23 paź 18:47
Janek191:
b) 49x + 6*7x + 5 = 0
(7x)2 + 6*7x + 5 = 0
t = 7x > 0
t2 + 6 t + 5 = 0
( t + 5)*(t + 1) = 0
t = − 5 < 0 − odpada lub t = − 1 < 0 − odpada
Brak rozwiązań tego równania.
23 paź 19:44