logarytmy
marcin: log32x
Ile to wynosi ? Mam rozwiązać nierówność w której jest ten logarytm. Mam to zapisane tak, że
nad podstawą logarytmu jest 2 , a liczba logarytmowana to x .
Pozdrawiam
23 paź 18:09
Omikron: Zapisz całą nierówność
23 paź 18:10
Eta:
Zapisz oryginalną treść zadania ! to pogadamy
Nie improwizuj
23 paź 18:10
Adamm: log32x=(log3x)2
23 paź 18:10
5-latek: =4
23 paź 18:11
marcin: log32x − log3x2 + 2 >0
23 paź 18:11
Eta:
(log3x)2−2log3x+2>0 log3x=t , x>0
t2−2t+2>0
...................
23 paź 18:13
Omikron: D=(0,∞)
log32x−2log3x+2>0
niech t=log3x
t2−2t+2>0
Δ<0
Równanie prawdziwe dla każdego x należącego do dziedziny.
x∊(0,∞)
23 paź 18:14
marcin: DZIĘKUJĘ
23 paź 18:14
piotr: log32x − 2log3x + 2 >0
Δ<0⇒ x>0 koniec
23 paź 18:15