Rozwiąż równanie
Wercia:P: Proszę o pomoc w takim równanku:
(log2x−3)log2x + 23(log2x+1) =0
23 paź 17:42
piotr: podstawienie:
t=log2x
23 paź 17:44
Adamm: t=log
2x
3t
2−7t+2=0
Δ=49−24=25
x=4 lub x=
3√2
23 paź 17:46
piotr: (t−3)t+2/3(t+1)=0 ⇒ t= 1/3 ∨ t=2 ⇒ x=4 ∨ x =3√2
23 paź 17:48
===:
x>0
log2xlog2x−3*(x+1)2/3=0
xlog2x−3=1 ⇒ x=1 lub log2x−3=0 ⇒ x=8
23 paź 17:50
===:
... no tak to trzeba na papiórku a nie na monitorze
23 paź 17:52
Wercia:P: No niestety ale to ostatnie rozwiązanie jest błędne 😐
23 paź 17:57
===:
odkrywcze

przecież napisałem
23 paź 18:11
5-latek: Czesc
=== 
widzisz a tak sie śmiales
Papier jednak jest ważny
23 paź 18:13