Zadanie
Michał05: Zd9.Wierzchołek paraboli y=x
2−2x+3 leży na prostej
a)x=−2 b)x=−1 c)x=1 d) x=2
Czy dobrze zacząłem to rozwiązywać poniżej?
Δ=4−4*1*(−3)=4+12=16
√Δ=4
23 paź 17:21
5-latek: Dobrze
23 paź 17:26
===:
pomieszanie z poplątaniem
23 paź 17:29
5-latek: Wroc zle policzne ma byc Δ=−16
23 paź 17:29
===:
Czytaj zadanie aż je ogarniesz

Po co Ci te x
1, x
2, Δ ... daj im święty spokój
23 paź 17:31
piotr: y' = 2x −2 = 0 ⇒ wierzchołek w x=1
23 paź 17:33
5-latek: Mozna tez z postaci kanonicznej .
23 paź 17:34
Eta:
| | −b | |
xw=p= |
| =... 1 ∊ prostej x= 1 |
| | 2a | |
23 paź 17:34
piotr: p to zawsze średnia z pierwiastków, mogą być zespolone Δ<0 nie przeszkadza
23 paź 17:36
Eta:
Jakie zespolone?
W szkole średniej .... tylko w zbiorze R
23 paź 17:38
===:
... zadanie banał a rozprawkę naukową zaraz wymodzą
23 paź 17:40
Michał05: Dziękuję bardzo za pomoc
23 paź 17:44
Eta:
23 paź 17:45