rozwiąż
kajka: Proszę o pomoc nie wiem jak dalej rozwiązać
odcinek łączący środki ramion trapezu ma dlugosc 12. Oblicz długości podstaw tego trapezu
jeśli stosunek ich dlugosci jest równy 1:2
2b+b/2=12
b=2
i nie wiem jak dalej obliczyć długości podstaw trapezu
23 paź 17:11
23 paź 17:14
kajka: dziękuję
23 paź 17:15
Eta:
| | a+b | | 3b | |
|EF|= |
| ⇒ 12= |
| ⇒ b=8 to a=2b=16 |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 17:16
kajka: podwójne dzięki
23 paź 17:17
5-latek: Odcinek lazcacy srodki ramion ramin trapezu to inaczej linia srodkowa .
Teraz odpowiedz na pytanie
jaka jest dlugosc takiej linii w kazdym trapezie (czemu ona jest rowna ?
23 paź 17:18