Funkcje
Delfin: sin(arcsinx)=x. Dlaczego to równa się x?
23 paź 17:10
Adamm: ponieważ arcsinx jest funkcją odwrotną do sinx
23 paź 17:13
23 paź 17:22
Mariusz:
Zdaje się że jednak nie jest potrzebne
Byłoby potrzebne gdybyśmy mieli arcsin(sin(x))=x
23 paź 17:24
Jack:
niech arcsinx = α, wtedy sin α = x
Zatem nasza funkcja zamiast sin(arcsinx) wyglada tak:
sin(arcsin(sinα)).
Z definicji funkcji arcsin, arcsin(sinα) = α
zatem
sin(arcsin(sinα)) = sin α = x
23 paź 17:34
Delfin: Dzięki wielkie Panowie, a mam jeszcze jedno pytanie czy w tym przykladzie nie powinno być
założenie x∊<−1,1>?
23 paź 17:38