prosze o pomoc
bezlebub: Uzasadnij ,że liczb a,taka że a=3n +3n+2 jest podzielna przez 13
10 sty 12:03
Bogdan:
Popraw treść zadania.
10 sty 12:34
bezlebub: Uzasadnij , że liczba a, taka że a=3n +3n+1 +3n+2 jest podzielna przez 13
10 sty 12:42
bezlebub: wie ktoś jak to zrobić?
10 sty 13:01
Bogdan:
Wykonaj działania stosując znaną Ci zależność: am + n = am * an
10 sty 13:23
bezlebub: zrobilem coś takiego 3n+2=3n+3n+1
n+2=n+n+1
n−2n+1−2
−1n=−1 /*(−1)
n =1
dobrze?
10 sty 13:32
Bogdan:
Źle.
Powinno być: a = 3n + 3n*3 + 3n*9 = 13*3n i to wszystko
10 sty 13:45
bezlebub: dzięki
10 sty 13:56