Udowodnij niewymierność
K1: Udowodnij niewymierność pierwiastka z liczby pierwszej:
23 paź 17:02
5-latek: Tak samo jak niewymiernosc liczby √2
23 paź 17:03
K1: m,n ∊ Z, p −liczba pierwsza
p * n
2 = m
2 −> że, p jest dzielnikiem m
2, teraz powinienem udowodnić, że p jest również
dzielnikiem m, ale nie wiem jak to zrobić, w przypadku niewymierności 2 znałem dowód, że jeśli
kwadrat jakiejś liczby jest parzysta to ta liczba też jest parzysta.
23 paź 17:15
Adamm: zrobiłeś parę błędów
1. NWD(p, q) = 1
2. m, n∊ℕ
jeśli p*n2=m2 to p jest dzielnikiem m2,więc p jest dzielnikiem m, więc p jest dzielnikiem
n2,
więc p jest dzielnikiem n
ale NWD(p, q) = 1, sprzeczność
23 paź 17:24
Adamm: powinno być NWD(n, m) = 1
23 paź 17:24
K1: Ahhh, wiedziałem o tym NWD, zapomniałem napisać, mój błąd, sorry.
Nie rozumiem tego przejścia, że jeżeli p jest dzielnikiem m2 to p jest dzielnikiem m. jak to
udowodnić ?
23 paź 17:29
K1: już chyba wiem, jeżeli m * m dzieli się przez p, to przynajmniej jedno m dzieli się przez p.
coś w stylu, że jeżeli a*b dzieli się przez c, to albo a się dzieli przez c, albo b się dzieli
przez c, albo a i b się dzieli przez c. to prawda?
23 paź 17:33
Adamm: tak, coś w tym stylu
23 paź 17:34
K1: W takim razie dziękuję za pomoc

już wszystko wiem
23 paź 17:35