ciąg
QWERTY: Ciąg (an)jest określony wzorem an=−3n+2.Uzasadnij, że ciąg (an) jest arytmetyczny.Wyznacz
różnice i pierwszy wyraz tego ciągu.
Chodzi o po prostu podstawienie do wzoru np 1,2,3 i obliczenie różnicy ? Czy jak?
23 paź 16:54
QWERTY: ?
23 paź 17:17
Mariusz:
an+1−an=const
23 paź 17:19
Mariusz:
r=an+1−an=const
an=a1+(n−1)r
23 paź 17:20
QWERTY: Nadal jestem zielony
23 paź 17:25
Mariusz:
Po prostu podstaw do wzorów które podałem
23 paź 17:29
Eta:
an= −3n+2
an+1= −3(n+1)+2= −3n−1
an+1−an= r ⇒ −3n−1−(−3n+2) = r ⇒ r= −3 ( nie jest zależne od n
ciąg an jest arytmetyczny
a1=−3*1+2= ......
23 paź 17:31