a
Maciuś: układ równań
wylicz x i y
pomoze ktoś?
23 paź 16:37
Maciuś: x=y−√2ab ?
dobrze wyliczyłem x?
23 paź 16:40
Maciuś: x=c−√2ab *
23 paź 16:41
Maciuś: nikt nie wie?
23 paź 16:48
5-latek: Pewnie wie
Tylko nikomu sie nie chce tego na piechote liczyc
z 1
by= c−x i y≠0
x= c−by
===========
Podstaw do 2 rownania
Szcerze ci powiem z emi tez nie chce sie tego liczyc
23 paź 16:54
Maciuś: | | 1 | |
a=cy+ |
| by2 ... i nie wiem co dalej |
| | 2 | |
23 paź 17:00
Maciuś: ooczywiście tam powinien być "−"
23 paź 17:02
Maciuś: | | c−√c2−2ab | |
y= |
| można z tym coś jeszcze zrobić? |
| | b | |
23 paź 17:21
Maciuś:
23 paź 17:33
Maciuś: ?
23 paź 19:02
Mila:
y≠0
Podstawiam b do (2)
2a=2xy+(c−x)*y⇔ 2a=y*(2x+c−x)⇔
| | 2a | |
2a=y*(c+x)⇔y= |
| , x≠−c |
| | c+x | |
Podstawiam do (1)
| | (c−x)*(c+x) | |
b= |
| ⇔2ab=c2−x2⇔ |
| | 2a | |
x
2=c
2−2ab dla c
2−2ab>0
x=
√c2−2ab lub x=−
√c2−2ab
| | c+√c2−2ab | | c−√c2−2ab | |
y= |
| lub y= |
| |
| | b | | b | |
| | c+√c2−2ab | | c−√c2−2ab | |
(√c2−2ab, |
| ) lub (−√c2−2ab, |
| ) |
| | b | | b | |
========================================
23 paź 19:34