wyznacz aymptoty poziome wykresu funkkcji
miał: wyznacz aymptoty poziome wykresu funkkcji
23 paź 16:35
miał: same obliczenia bez rysunkow
23 paź 16:46
Adamm: D
f: x∊<4;
∞)
| | √x−4 | |
lim(x→∞) |
| =lim √(1−4/x)/(1−1/x) = [ √1/1 ] = 1 |
| | √x−1 | |
asymptota prawostronna y=1
D
g: x∊(−
∞;3)
| | √4−x | |
lim(x→−∞) |
| =lim √(4/x−1)/(3/x−1) = [ √1/1 ] = 1 |
| | √3−x | |
asymptota lewostronna y=1
23 paź 16:48
miał: w pierwszym nie powinno być Df x ∊ <1;∞) ?
23 paź 16:56
Adamm: nie
23 paź 16:58
5-latek:
23 paź 16:58
miał: to nie rozumiem dlaczego w pierwszym jest brane z licznika, a w drugim z mianownika
i czy mógłby Pan mi wytlumaczyc dlaczego w jednym wiemy, że jest tylko prawostronna, a w drugim
lewo
23 paź 17:00
Adamm: x−4≥0 ∧ x−1>0 ⇔ x∊<4;∞)
4−x≥0 ∧ 3−x>0 ⇔ x∊(−∞;3)
wiemy że jest tylko lewo/prawostronna z dziedziny
23 paź 17:05
miał: dziekuje
23 paź 17:06