Kapitalizacja
Weronika_00: Po jakim czasie kapitał 10 000zł osiągnie poziom 20 000zł, przy miesięcznej stopie procentowej
0, 5% i miesięcznej kapitalizacji?
a) po ponad 1663 miesiącach
b) po ponad 138 miesiącach
c) po dokładnie 1663 miesiącach
d) po 200 miesiącach
23 paź 16:25
qwerty: 20000 = 10000 * (1+ (5/1000))n |:10000
2 = (1+(1/200))n
2 = (201/200)n
2 = (1.005)n
1663/12 = 138 lat
1.005138 ≈ 1,99
czyli n > 138 lat (1663 miesięcy), więc odpowiedź: a)
23 paź 16:43
qwerty: *1.005138 ≈ 1,99
23 paź 16:45
Weronika_00: dziękuję
23 paź 16:52