Roczna stopa procentowa
Weronika_00: Na konto oprocentowane roczną stopą procentową 3% z miesięczną kapitalizacją wpłacono
150 000zł. Wtedy:
a) po 2 latach na koncie będzie kwota 159 263zł
b) po 2 latach na koncie będzie kwota 159 263, 55zł
c) po 2 latach na koncie będzie kwota 159 269, 51zł
d) po 2 latach na koncie będzie kwota 159 263, 56zł
Dziękuję za szybką odpowiedź
23 paź 16:09
Eta:
3% :12= 0,25% −−−− miesięczna stopa procentowa
K=Kp(1+0,0025)2*12
150 000(1+0,0025)2*12 = 150 000* 1,002524
1,002524= 1,06175704417
K= 150 000 1,06175704417= ......
Odp: d)
23 paź 16:27
Weronika_00: Dzięki
23 paź 16:58