Ciągi liczbowe
roger: Wiedząc,że składniki występujące po lewej stronie równania są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego,rozwiąż równanie:
a) 1+5+9+...+x=190,
b) 3+9+15+...+x=363,
c) (1+2x)+(4+2x)+(7+2x)+...+(28+2x)=155,
d) (1+x)+(2+3x)+(3+5x)+...+(50+99x)=275.
23 paź 16:04
23 paź 16:11
roger: Adamm mógłbyś proszę trochę jaśniej? Bo zadanie mam od kumpla który mi je wysłał a książka
dopiero zamówiona.
23 paź 16:19
Adamm: jeśli x oznaczymy jako n−ty wyraz to a1=1, r=4, wtedy x=1+4(n−1), 2 to zastosowanie wzoru
na sumę ciągu arytmetycznego
23 paź 16:21
roger: dzięki
23 paź 16:23