Kombinatoryka
nicky: Oblicz, ile jest liczb pięciocyfrowych, w zapisie których są trzy cyfry parzyste i dwie
nieparzyste.
W odpowiedziach mam zapisany wynik 44*5
4, ale pomimo moich obliczeń nie mogę do niego dojść.
Czy mógłby ktoś mi pomóc i wytłumaczyć jak rozwiązać to zadanie? Z góry dziękuję
23 paź 15:39
Eta:
1/ przypadek
P={0,2,4,6,8} N={1,3,5,7,9}
1/ P xxxx
na pierwszym miejscu parzysta bez zera ( 4 możliwości)
wybieramy dwa miejsca z czterech dla dwu pozostałych parzystych ( już z zerem)
na pozostałych dwu miejscach ustawiamy dwie nieparzyste na 5
2 sposobów
i mamy :
| | | |
4* | *52*52= 24*54 takich liczb |
| | |
2/ Nxxxxx
na pierwszym miejscu jedna nieparzysta ( 5 sposobów)
wybieramy jedno miejsce z czterech dla drugiej nieparzystej
i na pozostałych trzech miejscach ustawiamy cyfry parzyste na 563 sposobów
i mamy:
Razem mamy : 24*5
4+20*5
4= 44*5
4 takich liczb
23 paź 16:14
Eta:
Poprawiam chochlika ......... ustawiamy cyfry parzyste na 53 sposobów
23 paź 16:16
nicky: Internet mi wywaliło a potem musiałem wyjść, więc dopiero teraz piszę: Dziękuję Ci bardzo Eta!
23 paź 18:34
Eta:
23 paź 18:50