yht:
okres rozliczeniowy = kwartał
K
0 = 25000
K = 1000000
n − liczba okresów rozliczeniowych (liczba kwartałów)
n = 50*4 = 200 (50 − ilość lat, 4 − ilość kwartałów w roku)
p − oprocentowanie w skali kwartału
4*p − oprocentowanie w skali roku
4*p = ?
| | p | |
1000000 = 25000*(1+ |
| )200 |:25000 |
| | 100 | |
| | p | |
40 = (1+ |
| )200 |()1/200 |
| | 100 | |
40
1200 = 1+
√100
100*40
1200−100 = p
p ≈ 100*1.0186−100
p = 101.86−100
p = 1.86 |*4
4p = 7.44
Odp. Roczna stopa procentowa powinna wynosić ok. 7,44% przy założeniu braku podatku od odsetek
uwzględniając 19−sto procentowy podatek od odsetek, roczna stopa procentowa powinna wynosić ok.
9.19 %
7,44 % −−−−−−−−−−−−−−− 100%−19% =
81%
x % −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
100%