asymptoty wykresu funkcjiW
Carl: witam mam problem z tym zadaniem
Wyznacz równania pionowe funkcji
Mam problem z tymi minusami i plusami,nie wiem jak to określić
23 paź 15:23
Janek191:
Co to są równania pionowe funkcji ? Może Ci chodzi o asymptoty pionowe ?
23 paź 15:26
Janek191:
| | − 6 x | | −6 | |
f(x) = |
| = |
| x ≠ 0 i x ≠ − 3 |
| | x*( x + 3) | | x + 3 | |
więc
asymptota pionowa maj równanie
x = − 3
=====
23 paź 15:30
Carl: Chodziło o równania asymptot

dlaczego odrzuciłeś 0 ?
23 paź 19:21
Janek191:
Bo dzielenie przez 0 nie jest wykonalne.
23 paź 19:22
Carl: ok,w szkole robiliśmy takie zadania w taki sposób
x→−3+
lim =+
∞
x→−3−
23 paź 19:26
Carl: i chciałem żeby mi to ktoś wytłumaczył,czy dobrze to robię itd..
23 paź 19:26
Janek191:
x→ −3
+
x→ −3
−
Dobrze
23 paź 19:33