Prawdopodobieństwo
Haref: W urnie znajduje się n kul, z których osiem jest czarnych. Jakie powinno być n, aby
| | 1 | |
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych było większe od |
| ? |
| | 2 | |
23 paź 15:18
23 paź 15:21
Janek191:
| | 8 ! | | 7*8 | |
= |
| = |
| = 28 |
| | 2* 6 ! | | 2 | |
oraz
| | n ! | | ( n −1)*n | |
= |
| = |
| |
| | 2*( n −1) ! | | 2 | |
Mamy
| 56 | | 1 | | 56 | |
| > |
| = |
| ⇒ ( n −1)*n < 112 |
| (n −1)*n | | 2 | | 112 | |
n < 12
=====
n ∊ { 9, 10,11}
23 paź 15:46
Haref: Dzięki.
23 paź 15:51
Haref: Co ciekawe, kiedy I Ω I= n(n−1), a I A I = 8*7, wychodzi ten sam wynik. Rozwiązanie takim
sposobem też jest poprawne, czy akurat w tym zadaniu tak się złożyło?
23 paź 15:54