Probem ze znakami
gielczunator: Dzień dobry, mam problem z warunkami do następującego zadania:
Dla jakich wartości parametru m równanie x5 + (1−2m)x3 + (m2−1)x = 0 ma dokładnie trzy
pierwiastki?
Wychodzi mi m∊[−1,1] ∪ {5/4}
W odpowiedziach jest przedział taki sam ale z wyłączeniem −1
Prosiłbym o podanie warunków do tego zadania które pozwalają na prawidłową odpowiedź
23 paź 15:09
Jack:
t2 + (1−2m)t + m2−1 = 0
{Δt = 0
{zobaczyc co sie dzieje dla t = 0
{ t1*t2 < 0
23 paź 15:58
gielczunator: Dzięki!
29 paź 10:20