Rozwiąż równanie z wartością bezwzględną
xyz: Ciężko napisać tutaj to równanie i wszystko się zlało. Równanie jest pod tym linkiem −>
http://imgur.com/25Vkgrt
|
x2−3x+2x2+3x+2|=
(x−1)(2−x)(x+1)(x+2)
Jak się za to zabrać? Według jakich przedziałów rozpatrywać równanie po opuszczeniu wartości
bezwzględnej?
23 paź 15:09
Adamm:

Z: x≠−1, x≠−2,
| | (x−1)(x−2) | | (x−1)(x−2) | |
| |
| |=− |
| |
| | (x+1)(x+2) | | (x+1)(x+2) | |
(x−1)(x−2)(x+1)(x+2)≤0
x∊<−2;−1>∪<1;2>
x∊(−2;−1)∪<1;2>
23 paź 15:33
Adamm: nie zawsze trzeba wszystko robić schematycznie
23 paź 15:40
xyz: Mógłbyś to wytłumaczyć? Nie za bardzo rozumiem.
23 paź 16:13
Adamm: |x|=−x, kiedy rozwiązanie ma to równanie? kiedy x≤0
23 paź 16:19