Rozwiąż równanie z parametrem m.
Ukasz: 5mx−m=10x−2
| | 1 | |
W odpowiedzi jest napisane "Jeżeli m różne od 2, to x= |
| . Jeżeli m=2 to x=R." |
| | 5 | |
| | m−2 | |
Doszedłem do postaci x= |
| |
| | 5(m−2) | |
Nie rozumiem dlaczego "Jeżeli m=2 to x=R". Na moją logikę gdy podstawimy pod m=2 jest dzielenie
przez 0 i równanie nie ma rozwiązania.
Proszę o wytłumaczenie jeśli jestem w błędzie a odpowiedź jest poprawna.
23 paź 15:00
Adamm: 5(m−2)x=m−2
dla m=2 mamy
0=0
dla m≠2 mamy
23 paź 15:02
Adamm: przy przejściu do tej postaci nie uwzględniłaś że możesz dzielić przez 0
23 paź 15:03
Adamm: uwzględniłeś
23 paź 15:03