Wyznacz wartość parametru a
Shay23: 1.) Wyznacz wartości parametru a, dla których równanie :
a) 1/4x2 + x + a2 − 4a=0 ma dwa różne pierwiastki ujemne
b) −x2 + a/2x −a +1 = 0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie
c) 1/ax2 + (a +4)x + a = 0 ma dwa różne pierwiastki ujemne
2.) Dla jakich wartości parametru a zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór liczb
rzeczywistych?
a) x2 + ax + 5 ≥ 0
b) −x2 + (a+2)x − 3 < 0
23 paź 14:37
23 paź 14:40
Janek191:
a) Δ > 0
x1*x2 > 0 i x1 + x2 < 0 ( wzory Viete'a )
23 paź 14:44
Shay23: W pierwszym przykładzie wyszło mi, że a należy do zbioru od minus nieskończoności do 0 suma
od 4 do nieskończoności
Dobrze ?
23 paź 16:07
5-latek: Shay23
Zadam ci konkretne pytanie
czy nauczycielowi tez bys przyniosl do sparwdzenia sam wynik ?
czy jednak jakies obliczenia tez bys przedstawil ?
Piszac sam wynik zmuszasz pomagajacego do rozwiazania tego zadania
Moze jemu sie nie che rozwiazywac ?
23 paź 16:13