logarytmy
hiko: mam problem z rozwiazaniem r. logarytmicznego :
a) xlogx+10*x−logx = 11
moje rozw.:
xlogx = t > 0
t−11t+10=0
Δ=92
t1,2={1;10}
xlogx=1 lub xlogx=10
i teraz niestety nie potrafie tego rozwiązac
23 paź 13:52
Jerzy:
x = 1 lub x = 10
23 paź 13:56
hiko: takiego wyniku, sie domyślałem, aczkolwiek potrzebuje zrozumienia a nie odpowiedzi
23 paź 13:57
Adamm: x
logx=1=x
0
logx=0
x=1
x
logx=10
10
log2x=10
log
2x=1
(logx−1)(logx+1)=0
23 paź 14:00
hiko: dzieki, tylko jedno pytanie: jak zamieniono xlogx na 10log2x ?
23 paź 14:19
Adamm: alogab=b
23 paź 14:23
hiko: dzieki
23 paź 14:28
hiko: jeszcze mecze sie z:
(3−2√2)x + (3+2√2)x = 6x
mam tylko:
t + 1/t = 6x
ale ze wzgledu na prawa strone, nie potrafie tego dalej ruszyc
23 paź 15:06
hiko: jakies pomysly?
23 paź 16:58
hiko: nikt?
23 paź 18:08
hiko: f5
23 paź 21:25
hiko: hello, how are you, i've been wonderin ...
23 paź 22:24
Eta:
x=1
23 paź 22:26
hiko: byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki jak to policzyć
23 paź 22:33
slawek: zamiast 1 daj xlogx 1
a zamiat 10 daj xlogx 10
powstanie równianie wykładnicze o tych samych podatawach
23 paź 22:41
Eta:
| | 1 | |
6x= [ 3+2√2 +3−2√2]x = (t+ |
| )x |
| | t | |
| | 1 | | 1 | |
(t+ |
| )=6x= (t+ |
| )x ⇒ x=1 |
| | t | | t | |
23 paź 22:51
hiko: nie za bardzo rozumiem, jak doprowadzono do postaci [ 3+2√2 +3−2√2]x
bo przeciez nie mozna tego (3−2√2)x + (3+2√2)x "włączyć" odrazu pod jeden pierwiastek, chyba
ze cos przegapiłem
24 paź 09:15
hiko: dobra nie było pytania, juz to widze
24 paź 09:16
hiko: sprytne
24 paź 09:16