zbadaj ciągłośc funkcji
mikon:
{ √−x dla x<o
f(x)=
{3x−1 dla x≥0
obliczam granice jednostronne w x=0 ?
prosze o pomoc
23 paź 13:36
Jerzy:
Tak
limx→0− √−x = 0
limx→0+3x−1 = −1
Funkcja jest nieciagła w punkcie x = 0
23 paź 13:40
Adamm: f(x) jest ciągła na przedziale x∊ℛ\{0}, na mocy ciągłości funkcji elementarnych
lim(x→0−)f(x)=0
lim(x→0+)f(x)=−1
funkcja nie jest ciągła w punkcie 0
23 paź 13:42
Jerzy:
Definicja ciągłości funkcji w punkcie, jest nieco inna.
23 paź 13:44
mikon: Dziękuję
23 paź 13:46