Trójkąt ABC
matms: W trójkącie ABC bok AC ma długość 18 cm, bok BC ma długość 14 cm. Punkt M jest środkiem boku AB
i długość odcinka CM jest równa 14 cm. Oblicz długość boku AB
23 paź 12:59
5-latek:

Czyli CM to srodkowa
WIedzac np ze srodkowa dzieli trojkat na dwa trojkaty ktore maja rowne pola to pomysl juz sam
23 paź 13:07
matms:

Wiem, że pole I = II, ale kompletnie nie wiem co mi to daje
23 paź 13:18
Eta:
1 sposób
ΔBMC jest równoramienny i cos(180
o−β)= −cosβ
Z tw. kosinusów w ΔAMC i w ΔBMC
18
2= 14
2+x
2+2*14*x*cosβ
14
2= 14
2+x
2 −2*14*x*cosβ
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
18
2+14
2=2*14
2+2x
2 ⇒ 2x
2=128 /*2 ⇒ 4x
2=256 ⇒
2x=16
Odp:
|AB|=16
23 paź 14:03