stereometria
dina: 1. Dany jest graniastosłup czworokątny o przekątnej równej 4√2 oraz o krawędzi
podstawy równej 2√3. Oblicz miarę kąta między przekątną graniastosłupa a jego
podstawą.
Zapisz obliczenia i sformułuj odpowiedz
2. Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni , oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
.
3. Zaznacz takie dokończenie zdania aby otrzymać zdanie prawdziwe
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędz podstawy ma długość 6, a krawędz
boczna ma długość √21 kąt między ścianą boczną a podstawą
tego ostrosłupa ma miarę
A. 30 STOPNI B. 45 STOPNI C. 60 STOPNI D. 90 STOPNI
proszę o pomoc w rozwiązaniu bo u mnie z geometrią nie zabardzo
23 paź 12:59
Eta:

1/
| | 2√3*√2 | |
cosα= |
| = ...... ⇒ α= ............... |
| | 4√2 | |
2/ H= 2
√3 , a=
√2
V= P
p*H= .....
P
C=2P
p+4a*H=...
23 paź 14:23