Sprawdzenie zad. z wielomianami
gielczunator: Dzień dobry, czy poniższy sposób rozwiązania jest poprawny:
Udowodnij, że jeżeli wielomian W(x)=x3+px+q ma trzy różne pierwiastki, to p jest liczbą
ujemną.
___
Wielomian st. trzeciego jest funkcją monotoniczną.
Muszą istnieć dwa ekstrema lokalne funkcji, wartość w jednym <0, wartość w drugim >0
W'(x)=3x2 + p
Δ = −12p
Δ > 0 ⇔ p <0
ckd
23 paź 12:18
PW: Właśnie nie jest funkcją monotoniczną, chyba chciałeś powiedzieć "różniczkowalną"
23 paź 12:22
gielczunator: tak tak, a poza tym jest ok?
23 paź 12:22
gielczunator: właściwie miałem na myśli to że granice w nieskończonościach są przeciwnymi nieskończonościami,
taki głupi skrót myślowy
23 paź 12:23