znajdź x
rafix: Znajdź x, gdzie: a) logx= 2/3log8+1/2log9−log6 b) logx=3log2+1/2log25−log20
23 paź 12:03
brrr..:
a)
| | 4*3 | |
log23*2/3+log3−log6=log |
| = |
| | 6 | |
23 paź 12:13
Eta:
| | 82/3*91/2 | | 4*3 | |
a) logx= |
| ⇒ x= |
| =2 |
| | 6 | | 6 | |
| | 23*251/2 | | 8*5 | |
b) logx= log |
| ⇒ x= |
| =2 |
| | 20 | | 20 | |
23 paź 12:15
rafix: Dzięki wielkie, a mam jeszcze jeden przyklad log(x−1)−log(x+1)=1
23 paź 12:21
Eta:
Założenia : x−1>0 i x+1>0 ⇒
x>1
i log10=1
| | x−1 | | x−1 | |
log |
| =log10 ⇒ |
| = 10⇒ ... dokończ i pamiętaj o założeniu |
| | x+1 | | x+1 | |
....................
Odp: równanie sprzeczne
23 paź 12:29