matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Doprowadź do najprostszej postaci. (wartość bezwzględna)
Ukasz:
Jak uprościć to wyrażenie do najprostszej postaci?
|x−2|
x−2
23 paź 12:03
zef:
Df x∊R/2 dla x>2 będzie funkcja stała y=1 dla x<2
−x+2
−(x−2)
=
=−1
x−2
(x−2)
23 paź 12:06