oblicz granice ciagu z definicji
Rychu: 2n/3n+1=2 i mam pytanie jak jest WARTOSC BEZWZGLEDNA z −4n−2/3n+1 to jak
wyjdzie? 4n+2/3n+1

?
23 paź 11:53
Jerzy:
| | 4n+2 | | 4n+2 | |
=I−1|*I |
| I = |
| |
| | 3n+1 | | 3n+1 | |
| | 2n | | 2 | | 2 | |
lim |
| = lim |
| = |
| |
| | 3n+1 | | 3+1/n | | 3 | |
23 paź 11:56
5-latek: Rychu
Za nic w swiecie nie wyjdzie tak jak piszesz
23 paź 11:57
PW: Jaka jest definicja ciągu i co masz udowodnić?
Jednym tchem podajesz jakąś koncepcję wyliczeń i zadajesz pytanie.
23 paź 11:58
5-latek: Dzien dobry
Jerzy 
Ale zapis tego ciagu jest jednoznaczy .Dlaczego go zmieniles?
23 paź 11:58
Rychu: mam obliczyć granice ciągu z definicji granicy ciągu.. I an−g I < E ten przykład : 2n/3n+1 =
2
23 paź 12:01
Jerzy:
Witaj

Widać źle odczytałem.
23 paź 12:02
Rychu: sry, zbadać na podstawie granicy ciągu
23 paź 12:02
5-latek: Jerzy
Wiesz wlasnie ostatnio mi zwrocil na to uwage
jc i dopiero po jakims czasie zaskoczylem
o co chodzi
Bo tez pisalem niejednoznaczny a on ciagle dlaczego? i pokazywal ze jednoznaczny .

Teraz wiem .
23 paź 12:06
5-latek: Teraz Rychu tak
Masz tam na niebiesko Kliknij po wiecej przykladow i po zapoznaniu sie z tym napisz
jak ten ciag an ma wygladac
23 paź 12:09
23 paź 12:10
Rychu: 4n+2 < E(3n+1)
4n+2 < E3n + E
2 − E < E3n − 4n
i dalej nie wiem jak wyliczyc n
23 paź 12:14
PW: Dopiero dziewiąty wpis, a już możemy się domyślić, że zadanie brzmi:
Pokaż na podstawie definicji, że granicą ciągu
| | 2 | |
jest liczba |
| . Chociaż .. o 12:01 Rychu sugeruje coś innego.  |
| | 3 | |
23 paź 12:15
Rychu: ale w tym zadaniu nie chodzi o znalezienie tej liczby tylko sprawdzenie czy 2 należy do granicy
z definicji czyli wzoru I an − g I < E, ty tylko znalazłeś tą granicę a to mi niepotrzebne
23 paź 12:26
PW: Jeszcze bredzisz, co to znaczy "2 należy do granicy"?
Nie możesz po prostu przepisać dokładnie treści zadania?
23 paź 12:31
Rychu: | | 2n | |
Zbadaj na podstawie definicji granicy ciągu, czy lim |
| = 2 |
| | 3n+1 | |
23 paź 12:35
PW: | | 2n | | 2n−6n+2 | | −4n+2 | | 4n −2 | |
| |
| − 2| = | |
| | = | |
| | = |
| = |
| | 3n+1 | | 3n+1 | | 3n+1 | | 3n+1 | |
| 3n+1+n−3 | | n−3 | |
| = 1 + |
| > 1 dla n > 3. |
| 3n+1 | | 3n+1 | |
Nie jest więc prawdą, że
dla dowolnej ε >0, to znaczy 2 nie jest granicą ciągu.
23 paź 13:11