23 paź 11:40
zef: Nie pisz kolejnego tematu.
Rozwiązałem już te zadanie parę tematów wcześniej.
23 paź 11:40
Wikium: To nie jest to samo zadanie, które dodałam wcześniej, anywa, to wcześniejsze jest rozwiązane
źle, bo nie zgadza mi się z odpowiedziami.
23 paź 11:41
23 paź 11:43
zef: W moim rozwiązaniu nie ma błędu. Błąd jest najprawdopodobniej u Ciebie w odpowiedziach.
A jeśli chodzi o kolejny przykład to może trochę wkładu od siebie ?
23 paź 11:43
Wikium: Próbuję to rozwiązać od wczoraj :') Delta mi wychodzi 24 i niekoniecznie da się z tego wciągnąć
pierwiastek.
23 paź 11:46
5-latek: √24= √4*√6 = 2√6 np
23 paź 11:48
Wikium: O, na to nie wpadłam, dziękuję ślicznie, chociaż liczby w odpowiedziach to −3 i −1, więc teraz
mi niekoniecznie pasuje ten pierwiastek tam.
23 paź 11:49
5-latek: ja tego nie liczylem ale jak pokazesz swoje obliczenia (juz po opuszczeniu podstaw to sprawdze
23 paź 11:52
Omikron: Powinno wyjść x2+4x+3=0
Z tego wychodzą poprawne rozwiązania.
23 paź 11:54
Wikium: wyszło mi, że
1
____= 2x
x+2
Przemnożyłam na krzyż, więc 2x2 +4x= 1
Jeden przeniosłam 2x2+4x−1=0
Δ= 42 − 4* 2* (−1)
Δ+ 16 +8= 24
23 paź 11:54
Omikron: Z prawej strony powinno być 2+x
23 paź 11:55
Omikron: ax*ay=ax+y
23 paź 11:57
Wikium: Faktycznie, przy mnożeniu się tych samych podstaw się dodaje, dzięki piękne!
23 paź 11:57