Pomoc w regresji liniowej
Martyna: Hejka wszystkim, potrzebuję pomocy
posiadam wzór:
| | 1 | | Mt | |
epsilon = |
| * Mn − |
| |
| | Io | | Io | |
gdzie:
epsilon − przyspieszenie kątowe
Io− moment bezwładności
Mn − Moment siły N
Mt− Moment sił oporu
Muszę metodą regresji liniowej obliczyć Io i Mt przy podanym epsilon = 0,5071 i Mn = 0,0178
wzór wykresu y = 58,89744x−0,54127
Wiem, że podstawiając jako a = 58,89744 i b = −0,54127 powinno dać się te wartości
bezproblemowo obliczyć, ale problem w tym, że Io wychodzi mi −0,520925 a moment bezwładności
nie może być ujemny:
podstawiając:
| | 1 | |
0,5071= |
| *0,0178 + 0,54127 |
| | Io | |
Io=−0,520925
Mógłby ktoś powiedzieć w czym tkwi błąd?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc