:)
Adam: Oblicz
|2x−1| = x + |x+4|
Potrzebuje jedynie obliczeń do pierwszego przedziału czyli, x∊ ( − ∞, −4 ) , wynik mój nie
zgadza się z odpowiedzią i nie wiem gdzie jest błąd
23 paź 11:13
zef: nie będzie takiego przedziału.
| | 1 | | 1 | |
Będą przedziały (−∞; |
| > u ( |
| ;−4) u <−4;∞) |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 11:16
5-latek: Dla tego przedzialu
|2x−1|= −(2x−1)= 1−2x
|x+4|= −(x+4)= −x−4
23 paź 11:19
brrr..:
co za głupoty zef wypisujesz
23 paź 11:20
zef: Racja, źle spojrzałem na drugą wartość bezwzględną.
Przedziały to:
| | 1 | | 1 | |
(−∞;−4) u <−4; |
| ) u < |
| ;∞) |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 11:27
Adam: Już wszystko jasne, nie należy do przedziału i stąd moje niedopatrzenie
23 paź 11:36