suriekcja, iniekcja
bubek: Zbadaj, czy funkcja jest iniekcją, suriekcją.
f(x)= 2x dla x ∊ ℂ
x dla x ∊ ℛ/ℂ
Możecie mnie trochę naprowadzić? Przy badaniu iniekcji rozbijam na 4 przypadki, z czego w
mieszanych przypadkach wychodzi x1=x2/2 oraz x1=2x2. Co z tego wynika? Bo funkcja ma być
iniekcją, a z takiej postaci nie potrafię wywnioskować dlaczego.
Suriekcja, niby łatwe rozbicie, ale czy ktoś może napisać przepis na to jak zbadać tą funkcję
pod kątem suriekcji?
23 paź 10:58
PW: A co to za "rozbijanie na przypadki", żeby pokazać, że funkcja jest iniekcją?
23 paź 11:02
bubek: Badam z definicji z której wynika, że jeśli f(x1)=f(x2) to x1=x2. Tutaj inne są wartości dla x
całkowitego inne dla rzeczywistego minus całkowite. Więc chcę porównać, gdy x1, x2 są ℛ/ℂ,
gdy są ℂ i 2 wersje mieszane.
23 paź 11:04