Równanie z parametrem
Barteq: Dla jakich m równanie (|x|+m)(x2+1)=0 ma
a) jeden pierwiastek
b) ma dwa pierwiastki
c) nie ma pierwiastków
23 paź 10:57
Omikron: |x|+m=0 lub x2+1=0
Drugie równanie nie ma rozwiązań, więc pozostaje rozpatrzyć pierwsze.
|x|=−m
Brak pierwiastków jeżeli prawa strona ujemna ⇒ −m<0 ⇒ m>0
Jeden pierwiastek jeżeli prawa strona =0 ⇒ m=0
Dwa pierwiastki jeżeli prawa strona dodatnia ⇒m<0
23 paź 11:28
brrr..:
m=0
m<0
m>0
23 paź 11:30
zef: drugi nawias nigdy nie będzie się równał zero więc jego nie bierzemy pod uwagę.
interesuje nas tylko
(|x|+m)=0
|x|=−m czyli z tego wynika że m∊(−∞;0) tutaj będą 2 pierwiastki
|x|=−m dla m=0 będzie 1 pierwiastek
|x|=−m nie będzie pierwiastków dla m(0;∞)
23 paź 11:30