| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | + | +...+ | = | |||||
| 2*4 | 4*6 | 6*8 | 8*10 | 98*100 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Nalezy tu skorzystac z równości | = | − | . Wyciagnij | przed nawias, | ||||
| k(k+1) | k | k+1 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Czyli z pierwszego po wyciągnięciu zostanie ci | , z drugiego | = | − | itd. | ||||
| 2 | 6 | 2 | 3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
Czyli z pierwszego po wyciągnięciu zostanie ci | , z drugiego | = | − | itd. | ||||
| 2 | 6 | 2 | 3 |
| 1 | 1 | 49 | ||||
Środkowe wyrazy się zredukują i zostanie ci | (1− | )= | Mam nadzieję, że | |||
| 4 | 50 | 200 |