pomocy
kajka: Proszę o rozwiązanie tych dwóch zadań
1)odcinek łączący środki ramion trapezu ma dlugosc 12. Oblicz długości podstaw tego trapezu
jeśli stosunek ich dlugosci jest równy 1:2
| | 5 | |
2)w trójkącie prostokątnym sinus jednego z kątów ostrych jest równy |
| i |
| | 13 | |
przeciwprostokatna
ma długość 26.oblicz pole tego trójkąta
23 paź 09:32
g:
| | a+b | |
1) rozwiąż układ równań |
| = 12 a = 2b |
| | 2 | |
| | ab | | 1 | | 1 | |
2) S = |
| = |
| *c*sinα*c*sinβ = |
| *c2*sinα*√1−sin2α |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
23 paź 13:30
kajka: 1) wyszło mi że b=2 i co mam dalej zrobić ?wynik ma być 18 i 6
2)pisze mi że mam obliczyć długość dwóch przyprostokątnych 10 i 24 i obliczenie pola trójkąta
ktoś pomoże
23 paź 14:16