matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
kajka:
Bardzo proszę o rozwiązanie bo mam kłopot Z tym zadaniem W ostrosłupie prawidłowym czworokatnym wysokość ściany bocznej ma długość 3
√
5
i tworzy z
2
wysokością ostroslupa kąt alfa ze sinalfa=
oblicz pole powierzchni bocznej tego
√
5
ostrosłupa
23 paź 09:26
dero2005:
h
s
= 3
√
5
a
2
2
= sinα =
h
s
√
5
a
√
5
=2*3
√
5
2
a
= 6
2
a = 12 P
b
= 2a*h
s
=
23 paź 11:57