całka zbieżność całki
Tadek: Witam.
Muszę obliczyć takie coś.
Zbadaj zbieżność całki:
Przedział całki góra 2, dół 0.
No i co z tym zrobić?
Wiem, że podstawia się ε za tą liczbę z przedziału, dzięki której całka nie istnieje, jednakże
nie ma tu czego stawić w sumie.
Pozdrawiam.
23 paź 02:07
Tadek: Po długich obliczeniach, wyszło mi arctg −1/2, tylko pytanie, czy dobrze...
23 paź 03:00
Leszek: Wyznaczamy calke nieoznaczona
| | dx | | 1 | | dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| *∫ |
| = |
| * arctg(x/2) |
| | x2 + 4 | | 4 | | 1 +(x/2)2 | | 4 | |
po podstawieniu granic jest to calka okreslona i jej wartosc = 0,25(arctg(1) − arctg(0)) =π/8
23 paź 09:24
Leszek: Wynik koncowy to π/16
23 paź 09:38