Kresy
Ralf: Hej. Mam problem dotyczący kresów zbiorów. Mam zbiór C=1/x gdzie x=(0;1>. Kres dolny =1 to
udowodnilem za pomocą epsilona, Ale z górnym, którego nie ma, mam problem. Jak mam dowieść, że
tego kresu nie ma? Pomoże ktoś?
23 paź 00:34
Saizou :
sup C=∞
inf C=1
23 paź 08:59
Leszek: Oblicz granice
stosujemy metode Heinego , podstawiasz x = 1/n
lim (1/x) = lim n →
∞, dla n→
∞
Czyli sup C =
∞
23 paź 09:48
Ralf: Tzn ja wiem, że supremum to nieskończoność, tylko chodzi mi o to, jak mam to udowodnić. Tak jak
się dowodzi, że inf =1, tak wypadaloby dowieść, że nie jest ograniczony z góry ten zbiór.
Tylko nie wiem jak to zrobić. Nie mogę liczyć granicy do tego
23 paź 10:23
Saizou : ja bym spróbował pokazać że istnieje zawsze element większy od danego elementu
23 paź 10:32
PW: Udowodnić zdanie przeciwne do "Zbiór jest ograniczony z góry", to znaczy
Dla dowolnej M∊R
+ istnieje u∊C, taka że
23 paź 10:34
PW: Korekta: u∊(0,1>.
23 paź 10:36
Ralf: Możecie mi to rozpisać tak lopatologicznie? Z góry dziękuję
23 paź 11:35
PW: Bardziej łopatologicznie nie umiem. Nierówność z 10:34 wynika z jakiegoś tam aksjomatu, dojdź
sam którego.
23 paź 12:03
Ralf: A możesz mi powiedzieć, czy takie rozumowanie jest dobre? Dla każdego m0 ∊R Istnieje takie
c∊C, spełniające warunek c>m0
I dla każdego n∊N istnieje n>1c. w takim razie niech m0 = 1n ⇔ n=1m0.
Podstawiając 1m0>1c i mnożąc stronami wychodzi c>m0
Proszę o sprawdzenie
23 paź 12:32