matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
znajomy01:
2*(4 −(−1)
n
)
Lim
n→
∞
(
) = ... ?
15*(3 − 3
n
)
23 paź 00:07
Janek191:
8 − 2*(−1)
n
a
n
=
45 − 15*3
n
10
6
≤ a
n
≤
45 − 15*3
n
45 − 15*3
n
6
6
i lim
= [
] = 0
45 − 15*3
n
45 −
∞
n→
∞
10
10
i lim
= [
] = 0
45 − 15*3
n
45 −
∞
n→
∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach lim a
n
= 0 n→
∞
23 paź 09:13